Kürek kemiği, gövde iskeletine kaslarla birleşen yassı kemiktir. Tıpta scapula olarak adlandırılan kürek kemiği, kaburga kemiklerinin hemen üzerindedir. Hareket kabiliyeti olmayan bir kemiktir. Hareketsiz bir kemik olmasına rağmen bazen kürek kemiğinde ciddi ağrılar oluşabilir. Kürek kemiği ağrıları daha çok kolların kontrolsüz bir şekilde hareket ettirilmesi sonucu oluşur. Fakat bazı durumlarda iç organlarda yaşanan problemler de kürek kemiği ağrısına yol açabilir.
Kürek kemiği ağrısı nedenleri
Kas gerilmesi ve duruş bozuklukları: Özellikle çalışırken duruş pozisyonuna dikkat etmemek kürek kemiği ağrısına sebep olabilir. Uzun süre ağır yük taşımak, sırt çantası takmak, devamlı yüzüstü ya da tek yan üzerinde uyumak ve bilinçsiz ağır kaldırmak kürek kemiği ağrısına neden olan etkenler arasındadır.
Donuk omuz: Eklemlerin rahat hareketini sağlayan sinovya adlı eklem sıvısı eklemlerde azalırsa donuk omuz hastalığına sebep olabilir. Donuk omuz hastalığı kürek kemiği ağrısı için önemli bir nedendir. Donuk omuz nedeniyle yaşanan kürek ağrısı oldukça şiddetli olur ve sağlı sollu iki tarafta da hissedilir.
Safra kesesi sorunları: Safra kesesinde iltihap ya da taş gibi problemler özellikle sağ kürek kemiğinde ağrı hissine neden olabilir. Safra kesesi taşı safra yolunu tıkadığında ortaya çıkan karın ağrısı sırtta ulaşarak kürek kemiğini etkileyebilir. Bu tür ağrıya mide bulantısı ve kusma da eşlik edebilir.
İleri yaş: Yaş ilerledikçe vücutta kemik yoğunluğu azalır. Kemik yoğunluğunun azalması kemiklerde kırılganlığa, çatlaklara yol açabilir. Hafif bir darbe ya da baskı kürek kemiğinde ağrı oluşumunu tetikleyebilir. Kürek kemiği ağrısı özellikle kemik erimesi olan kişilerde sık yaşanan problemler arasındadır.
Karaciğer problemleri: Karaciğer enfeksiyonu, karaciğerde apse, karaciğer kanseri kürek kemiği ağrısına yol açabilir. Bakteri nedeniyle ortaya çıkan karaciğer apsesinde kürek kemiği boyunca ciddi ağrılar yaşanabilir.
Kürek kemiği ağrısının diğer nedenleri
- Meme kanseri
- Kalp krizi
- Dalak problemleri
- Köprücük kemiği, kürek kemiği ve omuz kırıkları
- Omuz hareketlerini kısıtlayan iltihaplar
- Kemik tümörü ve metastazı
- Dış gebelik
- İç organ yırtılmaları
- Apandisit
- Snapping skapula hastalığı
- Zona hastalığı
- Omur sorunları
- Huzursuz bağırsak sendromu
- Pankreas ve kalp problemleri
Kürek kemiği ağrısı nasıl geçer?
Kürek kemiği ağrısını geçirmek ya da tedaviye başlamak için öncelikle ağrının neden kaynaklandığını bilmek gerekir. Ağrı nedeni tespit edildikten sonra nedene yönelik tedavi yapılabilir. Kürek kemiği ağrısı için bazı uygulamalar ağrının hafiflemesine yardımcı olur.
Omuz ve kol hareketlerini kısıtlamak: Kürek kemiği ağrısı yaşandığında omuz ve kol hareketlerini kısıtlamak ağrıyı hafifletmek adına faydalı olur. Yürürken, çalışırken ya da otururken duruş pozisyonuna dikkat etmek gerekir. Dirsekleri uzun süre desteksiz sarkıtmak ağrıyı tetikleyeceği için bu hareketten kaçınılmalıdır. Uzun süre aynı pozisyonda çalışmaktan kaçınılmalıdır. Belli aralıklarla pozisyon değiştirmek gerekir. Kas kaynaklı olarak yaşanan kürek kemiği ağrısı için sırt üzeri yatıp dinlenmek faydalı olur. Kol ve sırt kaslarını çalıştırmak ve rahatlatmak için hafif germe egzersizleri yapılabilir.
Sıcak-soğuk kompres: Kürek kemiği ağrısı bağ doku, kas ya da kemik problemlerinden kaynaklanıyorsa soğuk uygulamak faydalı olur. Soğuk kompres bölgede uyuşma sağlayarak ağrıyı geçici olarak dindirir. Sıcak kompres ise kan dolaşımını arttırarak iyileşme sürecini kısaltır. Kas tutulmaları içinde sıcak uygulama faydalı olur.
Ağrı kesici: Steroid olmayan ağrı kesici iltihap önleyici ilaçların kullanımı kürek kemiği ağrısına karşı iyi gelir.
Masaj: Uygun hareketlerle kürek kemiğine masaj yapmak ağrı hissini azaltır. Masaj kan akışını hızlandırır. Duruş bozukluğu ve tutulmalar sebebiyle yaşanan ağrılara karşı masaj oldukça etkilidir. Masaj ağrı kesici özelliği olan bitkisel yağlarla yapıldığında daha etkili olabilir.