Leğen kemiği, bir diğer adıyla pelvis kemiği, kuyruk sokumunun üzerinde, bel ve kalça kısmında yer alır. Kaslı bir kemiktir. Leğen kemiği bacaklar ve vücut hareketlerini sağlayan kaslardan oluşmuştur. Bacak ve omurga arasında bulunan halka biçiminde bir kemik olan leğen kemiği, büyük leğen kemiği ve küçük leğen kemiği olmak üzere ikiye ayrılır. Leğen kemiğinde birçok nedene bağlı olarak ağrı yaşanabilir.
Leğen kemiği ağrısı nedenleri
Ankilozan spondilit: Eklemlerde katılığa sebep olan iltihaplı bir hastalıktır. Hastalık leğen kemiği etrafında bulunan eklemlerde sık görülür. Leğen kemiği ağrılarının en sık rastlanan nedenlerindendir.
Eklem burkulması ve kas gerilmeleri: Leğen kemiği etrafında bol miktarda bağ, tendon ve kas bulunur. Bu yapılar darbe, yanlış bir hareket, burkulma, kaza gibi nedenlerden dolayı hasarlandığında leğen kemiği ağrısına yol açabilir.
Kırık: Büyük ve merkezi bir kemik olan leğen kemiği, vücuda alınan sert bir darbe sonucu kırılabilir. Popo üzeri düşme, trafik kazası, spor kazaları gibi nedenlerden dolayı leğen kemiği kırıkları oluşabilir. Oluşan kırık nedeniyle leğen kemiği ağrısı kaçınılmaz olur.
Avülsiyon kırığı: Karın ve bacak hareketlerini sağlayan büyük kaslar, ters bir hareket ya da gerilme sonucunda leğen kemiğine bağlı olduğu yerden kırılabilir. Bu durum daha çok kemik erimesi olanlarda ve gelişme çağında olan çocuklarda görülür.
Kanser: Leğen kemiği nadir durumlarda kemik kanseri sebebiyle ağrıyabilir.
Kireçlenme: Artrit olarak tanımlanan kireçlenme, leğen kemiği ağrısına neden olabilir.
Fazla kilo: Fazla kilolu olmak sağlığı ciddi anlamda tehdit eden sorunlardan biridir. Fazla kilo nedeniyle kalça kısmına aşırı yük bineceğinden bölgede zedelenme ve hasar oluşma riski fazladır. Fazla kiloya sahip olan kişilerde leğen kemiği ağrısı sıkça gözlenir.
Pelvik bölge ağrıları: Tekrarlayan yumurtalık kistleri, bel ağrısı, kronik idrar yolu enfeksiyonu, rahim sarkması, iltihaplı bağırsak sendromu, Sinir hasarı ve sinir sıkışmaları, adenomiyoz, fibroidler gibi durumlarda leğen kemiği ağrısı yaşanabilir.
Leğen kemiği ağrısı teşhis ve tedavisi
Leğen kemiği ağrısını tedavi edebilmek için öncelikli olarak ağrının neden kaynaklandığı teşhis edilmelidir. Eğer ağrı 7 günden fazla süredir devam ediyorsa ve neden kaynaklandığı bilinmiyorsa detaylı şekilde muayene olunması gerekir. Teşhis için hasta öyküsü, görüntüleme teknikleri kullanılır. Ağrının sebebi tespit edildikten sonra tedavi nedene yönelik planlanır.
Leğen kemiği ağrısı için ağrı kesici ve iltihap giderici ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar leğen kemiği ağrısına karşı faydalı olur. Mekanik sorunlu ağrılar, burkulma, düşme gibi nedenlerden kaynaklı olan ağrılar için ilaç tedavisi çözüm olabilir. Daha ciddi nedenlerden kaynaklı olan ağrılar için ağrı kesici ilaç kullanımı yeterli olmayabilir.
Leğen kemiği ağrısını geçirmek için kemikleri güçlendirmek adına beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmelidir. Ağrı kemik erimesi nedeniyle oluşmuşsa kemikleri güçlendirecek besinlerin tüketimi ağrıyı önlemek için faydalı olur. Kalsiyum alımını arttırmak kemik sağlığını korumak için önemlidir. D vitamini kemik gelişimi için önemli vitaminlerden birdir. D vitamini güneş ışığından yararlanılarak karşılanabilir. Eğer yeterince karşılanamıyorsa takviye şeklinde alınabilir.
Kas ve bağ dokusu hasarından ya da zedelenmesinden kaynaklanan ağrılarda yatak istirahati önerilir. Hafif yürüyüşler yapılarak kasların güçlendirilmesi sağlanabilir. Aşırı kilo söz konusuysa leğen kemiği ağrısı riski artar. Bu nedenle fazla kilolardan kurtulmak gerekir.